چه صاحب یک وبسایت باشید، چه توسعهدهنده وب و چه کاربری عادی، احتمالا عبارت CDN (شبکه تحویل محتوا یا Content Delivery Network) به گوشتان خورده است یا آن را در آدرس بعضی از فایلها دیدهاید. در این پست با CDN و کاربردهای آن، به زبان ساده، آشنا میشوید.
CDN چیست و چگونه کار میکند؟
وقتی قصد راهاندازی یک وبسایت را دارید هاستی بر روی یک سرور تهیه میکنید و بدین ترتیب سایت شما فعالیت میکند؛ اما یک CDN به جای استفاده از تنها یک سرور، از شبکهای جهانی از سرورها استفاده میکند تا محتوای شما را ارائه دهد. برای درک بهتر به این مثال توجه کنید. تصویر زیر تمامی سرورهای شرکت Cloudflare را نشان میدهد. هر نقطه در این نقشه یک سرور است. وقتی محتوایی را در Cloudflare آپلود میکنید، این محتوا در تمامی سرورها کپی میشود و هنگام درخواست کاربر، سریعترین سرور محتوا را ارائه میدهد. سریعترین سرور معمولاً از لحاظ جغرافیایی نزدیکترین است اما همیشه اینطور نیست. پس اگر شما بخواهید از ایران محتوا دریافت کنید احتمالا از یکی از سرورهای نزدیک ایران آن را دریافت میکنید.
دلایل استفاده از CDN
۱. سرعت: بدیهی است که هرچه یک سرور از نظر جغرافیایی به شما نزدیکتر باشد سرعت دریافت محتوا بالاتر خواهد بود.
۲. SEO (بهینه سازی موتور جستجو): این مورد در واقع معلول سرعت است. گوگل به سایتهای سریعتر رتبهی بهتری میدهد.
۳. جلوگیری از حملات: حملات DDoS، حملات شایعی به شمار میروند. در حملات منع محرومسازی از سرویس توزیعشده، مهاجمان با ارسال درخواستهای بسیار زیاد به یک سرور باعث خاموشی و از دسترس خارج شدن آن میشوند. با استفاده از CDN ترافیک ورودی از طرف مهاجمان پخش شده و حمله دفع میشود.
۴. هزینه: درست است که CDN از هاستینگ عادی هزینه بالاتری دارد اما اگر نسبت ترافیک به هزینه و افزایش سرعت و امنیت سایت را در نظر بگیریم، ارزش آن مشخص میشود.
۵.رضایت کاربران: مهمترین مزیت CDN افزایش تعداد و رضایت کاربران است. این امر با افزایش سرعت و رتبه سایت در گوگل به دست میآید. سایتهای سریعتر برای کاربران خوشایندترند و تجربه کاربری بهتری را برای آنان به ارمغان میآورند.
انواع مختلف CDN
به طور کلی میتوان CDNها را به دو دسته تقسیم کرد:
CDNهای عمومی: برخی از CDNها مثل Cloudflare کل سایت را کپی کرده و ارائه میدهند.
CDNهای تخصصی: برخی دیگر از CDNها روی محتوای خاص مثل مولتیمدیا و فایلهای ثابت مثل کدهای جاوااسکریپت (JavaScript) و CSS تمرکز دارند.
نتیجهی نهایی
در نهایت با توجه به مزایای ذکر شده، استفاده از CDNها به صاحبان وبسایتها پیشنهاد میشود. البته باید در نظر داشت استفاده از CDNها نقاطی منفی مثل افزایش هزینه و پیچیدگی را نیز دارد.
آیا با CDN آشنایی داشتید؟ آیا از CDN استفاده میکنید؟ به نظر شما این فناوری چه مزایا و معایبی دارد؟ دیدگاههای خود را با ما به اشتراک بگذارید.